Slimme keuze!

Nachtlenzen

Zachte lenzen, harde lenzen, nachtlenzen en speciale lenzen. Het assortiment bij Hamers Optiek is zeer uitgebreid, we adviseren u graag.

Nachtlenzen

Een goed advies is belangrijk.

Wat zijn nachtlenzen?

Nachtlenzen lijken erg op gewone contactlenzen. De contactlens is een optisch hulpmiddel dat op het oog wordt gedragen. Het plastic lensje wordt door ons op maat en sterkte gemaakt. Het drijft op een laagje traanvocht, zonder het hoornvlies te raken.

De nachtlens wordt niet overdag gedragen, maar ’s nachts. Gedurende de nacht vervormt de nachtlens het hoornvlies. Het is deze vervorming van het hoornvlies die ervoor zorgt dat je overdag goed ziet.

De regel is dat het zicht na elke nacht met de helft verbeterd. Na enkele dagen zal het hoornvlies dus zo vervormd zijn dat je perfect ziet. Het is niet noodzakelijk om elke nacht de lenzen te dragen.

Vormstabiele en zachte nachtlenzen: de verschillen

Nachtlenzen werken enkel voor bijziendheid. De bijziendheid wordt verbeterd door het hoornvlies heel geleidelijk vlakker te maken door middel van de nachtlenzen. Tussen de nachtlens en het oog bevind zich een laagje tranen waardoor de lens geen direct contact heeft met het oog. Door de lichte druk van de lens op het oog verschuiven alle onregelmatigheden die zich centraal op de oog bevinden naar de zijkant van het oog. Het grote voordeel hiervan is dat het proces omkeerbaar is, in tegenstelling tot het laseren van de oogbol.

Nadelen van nachtlenzen

Veel mensen zijn op zoek naar de nadelen van de nachtlenzen. Zomaar ’s nachts een lens dragen en de dag nadien een perfect zicht, kan dit wel?

Een nadeel dat vaak naar boven komt is de vorming van halo’s ’s nachts. Een halo is het fenomeen als een lichtbron door u gezien wordt als een iets groter punt op uw oog. Sommige mensen vinden dit fenomeen zeer lastig vooral ’s nachts tijdens het autorijden.

Halo’s komen voor bij mensen met grote pupillen: de nachtlens bedekt een klein deel van de pupil en manipuleert enkel dit gedeelte. ’s Nachts, wanneer uw pupillen zich verwijden, komt er dus licht in uw oog langs een deel van de pupil dat niet vervormd is en dit zorgt voor halo-effect.

dia03
Scroll naar top